Kako uraditi samopregled

Rak testisa najčešći je oblik raka kod muškaraca. U poređenju sa ostalim vrstama raka, on je rijeđi oblik oboljenja.

Znate li da je izliječiv čak i kad se proširi izvan testisa?

Upravo zbog toga je važno samopregled testisa uvrstiti u svoju redovnu rutinu jer upravo ovaj čin spašava živote. Preporuka je da se samopregled testisa obavlja jednom mjesečno. Ujedno redovnim samopregledima bolje ćete se upoznati sa njihovim izgledom te tako ćete lakše uočiti bilo kakve velike i male promjene.

Kvržica na jednom testisu, bolovi i osjetljivost jednog ili oba testisa, iscjedak ili gnoj iz penisa, krv u spermi, nakupljanje tekućine u skrotumu, osjećaj težina na skrotumu ili preponama su znakovi koje trebate tražiti i reagirati ako ih uočite.

Takođe pripazite na eventualno povećanje jednog testisa. Naime, normalno je da je jedan testis veći od drugog, ali ta razlika, odnosno veličina i oblik bi trebali ostati više-manji isti.

Kako ispravno pregledavati testise?

Samopregled testisa potrebno je obavljati jednom mjesečno slijedeći ove korake:

1. Najbolje je samopregled testisa obaviti tokom tuširanja/kupanja jer će topla voda omekšati skrotum, a tako ćete lakše osjetiti unutrašnjost testisa i bilo koje eventualne promjene.

2. Potrebno je pregledati skrotum, tražiti kvržice ili natečenost kože.

3. Primite testise u ruku i osjetite razliku između testisa. Jedan od njih je gotovo uvijek veći, odnosno manji.

4. Pregledajte svaki testis posebno, a zatim ih međusobno usporedite. Koristite obje ruke i nježno primite testise između palca i kažiprsta.

5. Potražite bilo kakve kvržice ili otekline. Oba testisa moraju biti glatka, osim kanala koji prenosi spermu u penis, koji se nalazi pri vrhu na stražnjoj strani testisa i obično je neravan.

Dobro je znati da nije nužno svaka promjena ili kvržica koju ste uočili ujedno znak da ste oboljeli od raka testisa. Često kvržica koju ste napipali je benigna.

Ali, u svakom slučaju ako uočite bilo kakve promjene, obratite se svom doktoru koji će u dogovoru s vama odrediti daljnji tijekom liječenja.