“Popravi ih ispod maske, provjeri ih ispod tuša”, slogan je ovogodišnje, osme po redu akcije Movember koju organizuje neformalno Udruženje građana “Superbrke” iz Banjaluke.

Kao i prethodnih godina, akcija je način da se probudi svijest o bolesti raka prostate i testisa, ali i da se napravi humanitarna akcija i skupi novac za one kojima je pomoć potrebna. Organizatori akcije su istakli da će ove godine dio prikupljenih sredstva na kraju mjeseca proslijediti Maksimu Derveniću iz Šamca, 33-godišnjem pacijentu koji se bori sa ovom bolešću i udruženju Mozaik prijateljstva iz Banjaluke i javnoj kuhinji.

„U skladu sa praksom iz prethodnih godina, dio prikupljenih sredstava ćemo proslijediti pacijentu koji je u teškoj finansijskoj situaciji i da bi mu bar malo olakšali borbu sa ovom bolesti. Ove godine smo odlučili da i dio sredstava odvojimo za javnu kuhinju iz razloga što je u posljednjih par mjeseci broj korisnika naglo porastao. Situacija je jako teška i zbog toga hoćemo da pomognemo koliko možemo da bi korisnici bar neko vrijeme mogli imati redovne obroke“, rekao je Zoran Šišić, član neformalnog Udruženja građana „Superbrke“.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, organizatori su najavili da će većinu sadržaja pokušati realizovati online, pa će tako ove godine 1. novembra izostati tradicionalno kolektivno brijanje u cafe Pause kada se ozvaničio početak akcije. Kao alternativa, svi koji žele da podrže i učestvuju u ovogodišnjoj akciji mogu poslati svoje fotografije na kojoj su obrijani na mail: movemberbl@gmail.com

„Akciju smo zamislili tako da svi koji žele da učestvuju ili podrže, pošalju svoje uspravne (horizontalne) fotografije portreta na našu mail adresu, jer jedno od pravila nalaže da se početkom mjeseca osoba obrije i pušta brkove. Na kraju novembra, potrebno je poslati još jednu fotografiju sa brkovima. Sve fotografije će automatski učestvovati na aukciji koju ćemo pokušati realizovati na kraju mjeseca. Potrebno je da nam osobe pošalju svoje ime i prezime i mjesto odakle dolaze“, istakao je Šišić.

„Superbrke“ su predstavili i sajt movemberbl.com na kojem se mogu pronaći sve ostale informacije vezane za ovogodišnju akciju. Pored sajta, svi koji žele da pomognu popularnom „brkinom fondu“ koji se nalazi u Cafe Pause moći će da kupe majice i maskice za telefon. Tokom mjeseca novembra ogranizovaće se u saradnji sa partnerima i brojne edukativne i druge aktivnosti koje će biti objavljene na Fejsbuk i Instagram stranici „Movember Banja Luka“.

Podsjećamo, Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primjetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cio svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.