Ovogodišnji edukativni program Superbrka finaliziran panel diskusijom “Kontroliši se malo.” u Domu omladine. Prisutni su imali priliku da čuju više o važnosti samopregleda testisa i prevenciji oboljenja kod muškaraca, te iskustvima stručnjaka i pacijenata u procesu liječenja.
***
U okviru ovogodišnjeg Movembera u organizaciji Superbrka, nakon niza predavanja i edukacija, a kao vrhunac ovogodišnjih edukativnih aktivnosti, u banjalučkom Domu omladine održana je panel diskusija na temu muškog zdravlja.
Na panel diskusiji pod nazivom “Kontroliši se malo!” bilo je riječi o pod istoimenim sloganom akciji Movember, koja se ove godine po deseti put realizuje u organizaciji udruženja građana Superbrke iz Banja Luke. Analizirao se dosadašnji rad i kroz različite aspekte dati su odgovori na pitanje na koji način možemo unaprijediti aktivnosti koje bi podigle nivo svijesti muškaraca o važnosti prevencije za muško zdravlje.

Bila je ovo odlična prilika da se razmjene iskustva učesnika panela i da se diskutuje o načinima za unapređenje saradnje između udruženja i ljekara, a kako bi se pozitivno uticalo na smanjenje broja pacijenata i povećanje ranog detektovanja oboljenja rak testisa i prostate.

Učesnici panela bili su prof. dr sc. Branislava Jakovljević,  psiholog Ognjen Tadić, Aleksandar Jovanović i Vedran Simonović, koji su podijelili svoja iskustva kroz liječenje od tumora testisa, a govorilo se o važnosti samopregleda kod muškaraca, o iskustvima ljekara i pacijenata kroz proces liječenja, o aspektu mentalnog zdravlja i psihološkog pristupa, edukacijama koje se realizuju u saradnji Superbrka i studenata medicinskog fakulteta Samsic, o potencijalnim projektima itd.