U akciji Movember koja se osmu godinu zaredom održava u Banjaluci, prikupljeno je 3.206 KM za pomoć Maksimu Derveniću iz Šamca i Udruženju Mozaik prijateljstva, odnosno javnoj kuhinji „Obrok ljubavi“.

Iz neformalne grupa građana „Superbrke“ koja stoji iza ove akcije ističu da su zadovoljni sa prikupljenim iznosom s obzirom na to da je situacija zbog pandemije izuzetno teška i da brojne aktivnosti koje su prethodnih godina realizovane sada nisu mogle biti ostvarene.

„U ovoj teškoj godini iza nas, drago nam je što možemo slobodno reći da smo uspješno realizovali još jednu Movember akciju. Bili smo ograničeni zbog svih mjera, pa smo se više fokusirali na online edukaciju gdje smo realizovali i tri podcasta, kako bi što više ljudi moglo da vidi šta je naš cilj, a to je da se probudi svijest o muškom zdravlju. Zahvalili bismo se svim prijateljima i partnerima koji su nam pomogli da prikupimo novac u popularni brkin fond i koji će biti proslijeđen Maksimu i javnoj kuhinji ’Obrok ljubavi’“, rekao je Zoran Šišić, član neformalne grupe građana „Superbrke“ iz Banjaluke.

Aktivnosti poput aukcije fotografija, izbora najbrke i kolektivnog brijanja zbog situacije sa koronavirusom ove godine su izostale, a „Supebrke“ kažu da se o muškom zdravlju treba brinuti tokom čitave godine, a ne samo u novembru, te su se iz tog razloga najviše posvetili samoj edukaciji.

„Imamo u planu da tokom naredne godine realizujemo još neke ideje koje će se baviti ovim problemom. Ono što je važno naglasiti da smo i ove godine uz podršku brojnih partnera poput Delta Planeta, Sberbanke, kompanije Lanaco, organizacije SaMSIC, Kuvo televizije, odjeljenja onkologije na UKC RS, cafe Vespa i Pause i brojnih drugih uspjeli da prikupimo ovaj iznos i nadamo se da će predstojeće praznike uljepšati i za trenutak olakšati ljudima koji će ovaj novac biti uplaćen“, dodao je Šišić.

Podsjećamo, Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate i testisa.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primjetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cio svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.